Početak zime uvijek donosi uzbuđenje za sve ljubitelje snježnih sportova, ali tragedija često čeka iza ugla. Mnoge skijaške sezone potamne izvještaji o smrtonosnim nesrećama kada su skijaši ili snowboarderi uhvaćeni u lavinama, obično kada se voze izvan piste. Slijedi nekoliko vrhunskih savjeta Henryja Schniewinda, stručnjaka za lavinu, o tome kako preživjeti opasne snježne situacije i ostati siguran na padinama.

Kako biti pripremljen za lavinu

1. Znati što znači ocjena opasnosti
Upoznajte se s pet međunarodnih opasnih razina lavina: 1 je nizak rizik od lavina, 2 umjerena opasnost, 3 je znatna opasnost, 4 je visoka opasnost i 5 je ekstremna opasnost .

2. Provjerite prognozu
Večer prije nego što krenete pročitajte službeni bilten o prognozi lavina – to će vam reći visine i padine gdje je najveći rizik. Ovo će biti dostupno u odmaralištu.

3. Družite se sa drugim skijašima
Putujte s ljudima koji imaju sličan pristup zabavi i sigurnosti. Držite veličinu grupe od tri do pet osoba. Ako vas ima više od pet, grupa može postati fragmentirana i povećati rizik.

4. Nosite svu potrebnu opremu
Ako odlazite na stazu, ponesite osnovne stvari s vama – odašiljač, sonda i lopata – da biste svoje prijatelje iznijeli ispod snijega za 15 minuta ili manje. Nakon 15 minuta pod snijegom, šanse za preživljavanje su jako niske.

5. Treninzi
Svake godine osvježite svoje znanje sa praktičnim treninzima korištenja sigurnosne opreme. Znajte kako vaša oprema radi i pobrinite se da i drugi to znaju.

6. Spremite ključne brojeve telefona
Trebali biste imati sve telefonske brojeve za lokalne usluge spašavanja na telefonu.

7. Planirajte svoje rute
Imajte dobru ideju o području i rutama na kojima ćete skijati (pomoću karata, vodiča i osobnog iskustva) kako ne biste završili zaglavljeni na litici. Obratite pozornost na znakove opasnosti i ne dopustite da Vas vaša strast dovede u opasne situacije.

8. Prepoznajte opasne nagibe
Naučite prepoznati padine od 30 stupnjeva ili više – ovo je mjesto gdje se javlja većina lavina.

9. Razgovarajte s lokalnim stručnjacima
Ljudi poput skijaške patrole dobar su izvor informacija o tom području.