Sve više se bliže dani kada s nestrpljenjem iščekujemo pokoju pahulju snijega, a bilo da smo i sami odrasli ili pak ponovno odrastamo uz našu djecu, svi se s nekom posebnom radošću odvažimo na uživanje u snježnim radostima. Dakako najbolji izbor jest otići na skijanje i uživati u pravome snijegu, kojega na planinama nikada ne manjka, a ujedno je i skijanje vrlo privlačna aktivnost. Ili pak sanjkanje i šetnje u zimskoj idili. Poznato je da postoje neka skijališta u Francuskoj, Švicarskoj ili Austriji koja si prosječni Hrvat teško može priuštiti, a za one koji samo žele uživati u snijegu i nisu profesionalni skijaši aranžman u trajanju od deset dana možda je i predug. No, srećom, u susjedstvu imamo pravu skijašku velesilu! Slovenija s brojnim skijalištima prilagođenim za svačije potrebe, a do kojih se može doći i izravno iz grada, ima znatno povoljnije cijene, a zbog blizine na skijanje možete otići čak i samo na vikend (iako vjerujemo da ćete to htjeti produžiti). Slijedi kratki pregled najboljih izbora za skijanje u Sloveniji.

Zimske radosti na Rogli

Rogla

Za sve one koji bi se tek okušali u skijanju i htjeli bi uživati u zimskim radostima skijalište Rogla pravi je izbor. Iako je smješteno na nešto više od 1500 metara n.v., do samoga skijališta može se doći i osobnim automobilom te ga ostavite svega nekoliko metara od izabranoga hotela. Ujedno, prednost Rogle jest da su i smještajni objekti tik uz skijaške staze, a taj dio izgleda poput ravnoga platoa. Upravo zbog toga možete lakše svladati prve skijaške korake ili se okušati u skijaškome trčanju. Rogla je idealna i za obitelji s djecom. U samome kompleksu ponuda je izvrsna i bogata. Nalaze se tu hoteli, wellness, spa, restorani, kafići, trgovine, bazeni, klizališta.

Vikend na Mariborskom Pohorju

Mariborsko-Pohorje

Mariborsko Pohorje skijalište je koje je od Zagreba udaljeno svega 115 kilometara. Smješteno je uz sami grad Maribor, drugi po veličini u Sloveniji, a skijalištu možete pristupiti već iz samoga Maribora na nadmorskoj visini od 325 metara. Iako je tako pristupačno i na tzv. Snježnome stadionu možete uživati u zimskim radostima, postoje i žičare koje vas odvode do vrha, a zatim se kao profesionalni skijaši možete spuštati i na vrlo zanimljivim, ali i ponešto zahtjevnim stazama. Dokazuje to i činjenica da se svake godine upravo na ovome skijalištu održava natjecanje u slalomu i veleslalomu za skijašice u Svjetskome kupu poznato pod nazivom „Zlatna lisica“. S obzirom na iznimnu blizinu na Mariborsko Pohorje možete otići i samo na vikend, a nakon skijanja možete se zabaviti i u samome Mariboru te izabrati jedan od brojnih kvalitetnih gradskih restorana, slastičarnicu ili otići u shopping.

Krvavec za iskusne skijaše

Krvavec

Za sve one koji su već iskusni skijaši te žele na skijanje upravo radi skijanja, tada je pravi izbor skijalište Krvavec. Nalazi se 25 km od Ljubljane i 17 km od Kranja, a slovi kao jedno od najvećih i najboljih slovenskih skijališta. Do početne točke koja je na 1450 metara nadmorske visine vozi vas gondola, a otamo možete žičarama još 400 metara iznad. Na ovome skijalištu staze su vrlo zahtjevne te su predviđene upravo za one koji su već iskusni skijaši. Snijega ima od studenog do svibnja, a skijalište jamči minimalno 150 skijaških dana.

Categories: Slovenija