Za početak nekoliko detalja o ski liftovima na Vlašiću, stazama i cijenama:

 • Visina Vlašić planine za skijanje: 1220 m – 1520 m

Skijaške staze na Vlašiću

Dužina ski staza na Vlašići iznosi između 12 i 14 kilometara, koje su podijeljene na:

 • Lake (plave ski staze): 6 km
 • Srednje (crvene ski staze): 3 km
 • Teške (crne ski staze): 0,5 km

Ski liftovi – Vlašić

Na Vlašiću ćete koristiti 4 ski lifta, koji se zovu:

 • Markovac
 • Babanovac 1 i 2
 • Baby lift

Cijene ski pasa na Vlašiću:

 • Dnevni ski pass (9-16 h): 24 KM (12 €)
 • PoluDnevni ski pass (9-12:30 h ili 12:30 – 16 h): 18 KM (9€)
 • Noćno skijanje: 8:30 – 21:30  : 16 KM (8€)
 • Sedmodnevni SKI PASS: 162 KM (83 €)
 • Sezonski SKI PASS: 420 KM (215 €) + 70 KM (36 €) (doplata za noćno skijanje)
 • Jedna vožnja ( za jednu vožnju na ski liftu Babanovac 1 i 2): 5 KM (2,5 €)

Smještaj

Na Babanovcu danas postoji pravi mali turistički grad s preko 1.000 vikendica i nekoliko hotela i pansiona. Smještajni kapaciteti nadmašuju i najveće BIH ski centre, a kvaliteta je također raznolika. Od običnih i bezličnih apartmanskih kuća, pa sve do luksuznog SPA-wellness hotela s 5 zvjezdica. Cijene slijede kvalitetu, pa ćete tako noćenje platiti od 190kn pa do 1200kn. Tu svakako treba izdvojiti pansion Vlašić-ski, koji se nalazi na polaznoj stanici lifta Babanovac. Pored nekoliko hotela, motela, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, izgrađeno je i oko 400 vikend objekata (vikendica).Booking.com

Detaljnije o skijanju na Vlašiću

Iako samo rijetki doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao skijašku destinaciju, posljednjih nekoliko godina jako puno truda i novaca uloženo je u bosanska skijališta. Time su ona dobila na kvaliteti i privlače sve veći broj skijaša iz svih krajeva svijeta. Čak i za bosanske ceste više ne možemo reći da su toliko loše kao što su nekada bile(u zadnjih nekoliko godina dosta je uloženo u obnovu infrastrukture), pa su zbog te činjenice i sve turističke destinacije pristupačnije. U daljenjem tekstu ćemo vam dati kratak vodič o jednom od sve popularnijih skijališta u Bosni i Hercegovini – Vlašiću.

vlasic-ski-staze

Ski staze i liftovi na Vlašiću

U srcu Bosne i Hercegovine smjestila se planina Vlašić, sa svojim najvišim vrhom Paljenik 1.963 mnv. Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela. Sportsko-rekreacijski centar ‘Vlašić’ na Babanovcu od Travnika je udaljen 28km, od Osijeka 280km, od Zagreba 350km, od Rijeke 500km.

Skijališta

Zaljubljenicima u ski sportove, Vlašić je najatraktivniji upravo u zimskoj sezoni. Sa snijegom kroz cijelu zimu uz alpsko, nordijsko i noćno skijanje, te brojne šetališne staze, Vlašić je raj na zemlji. Skijalište raspolaže sa 6 skijaških žičara, od čega su 2 baby lifta(za njihovo korištenje se kupuje posebna ski karta). Duljina uređenih staza za skijanje na planini Vlašić iznosi 10500 metara, a na raspolaganju su 2 lake (plave) i 2 srednje teške (cevena) skijaške staze. Glavni dio skijališta poslužuju vučnice Babanovac 1 i 2 (1.260 – 1.450 mnv). Uz navedene vučnice nalazi se i jedna velika i široka staza, koja je cijelom dužinom osvijetljena za noćno skijanje. Noćno skijanje je organizirano svake srijede, petka i subote od 18:30 do 21:30. Ski karta za noćno skijanje se posebno kupuje.

I po cijenama je Vlašić vrlo povoljan. Tako ćete jednu vožnju platiti 20kn, a dnevni skipass iznosi cca 100kn, što je jeftinije od primjerice Bjelašnice ili Jahorine. Sedmodnevni skipass je oko 630kn, a noćno skijanje iznosi 60kn. Skipass sistem podržava i swatch snowpass funkciju, što je svakako ugodnije od klasičnog provlačenja skipassa kod svakog ulaska na žicu.

 

Restorani i zabavni program

Osim skijanja ovdje se gostima nude i druge snježne aktivnosti, a ono čime se Vlašić može podićiti, unatoč stagniranju u razvoju skijališta, svakako je bogat kulturni i zabavni program za brojne goste te nadaleko poznata tradicijska gastronomska ponuda. Ponuda je zaista bogata, s mnoštvom kafića, sunčanim terasama i mnogobrojnim pečenjarnicama. Cijene su u odnosu na Jahorinu ili Bjelašnicu niže u prosjeku oko 20%, tako da čaj ili kavu možete popiti za 7kn, koliko je i mineralna voda. Sokovi su oko 8kn, a piva 10-15kn. Tradicionalne ćevape možete pojesti za 20ak kuna, a ostale specijalitete s roštilja za 40ak kuna.

U slučaju lošeg vremena ili nedostatka snijega, moguće je popuniti vrijeme nekim drugim sadržajima. Svakako savjetujemo posjet vezirskom gradu Travniku kao i posjet rodnoj kući Ive Andrića. Za one željne shoppinga savjetujemo odlazak u Vitez ili pak Sarajevo, koje je udaljeno oko 120 km.