Prije prvog dana skijanja ili snowboardinga, morate se obući u nešto zbog čega se osjećate sjajno. Ne, ne mislim na otmjeno odijelo ili lijepu haljinu – govorim o opremi koja će vas držati ugodnom, toplom i suhom. Zašto? Pogrešna oprema će umanjiti dobar osjećaj nakon dana provedenog na ski stazama.

Ostavite pamuk kod kuće i držite se vune ili sintetičkih tkanina. Kada se na pamuk navuče znoja ili snijega, neće se osušiti, ostavljajući vas vlažnom i hladnom. Nemojte biti drhtavi tip ili skijašica u vlažnim trapericama.

Evo vodiča za skijašku opremu koji pokriva osnovu, kao i nekoliko savjeta o tome što tražiti:

1. Kaciga

Nosi kacigu. Snježni sportovi nisu igra na kauču, to su fizički aktivni napori, a to znači da možete pasti. Kacige smanjuju učestalost bilo koje ozljede glave za 30-50% prema Jasper Shealyju, profesoru emeritusu na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, NY.

Kaciga može napraviti razliku između pada koji jednostavno modificira vaš ego i onoga koji vas šalje u bolnicu. Većina naselja ih iznajmljuje za oko 10 dolara dnevno.

2. Naočale

Skijanje ide bolje kad možete vidjeti. To je tako jednostavno.

Na velikim visinama UV zrake su intenzivnije i odbijaju se od bijelog snijega u vaše oči. To može dovesti do stanja poznate kao sniježno slijepilo. Osim toga, potrebna vam je zaštita od snijega i krhotina koje mogu iritirati oči. Zato su sunčane naočale dobra opcija. Ako vam se oči suze u smrzavajućim tempovima, suze će se smrznuti, još više iritirajući vaše oči.

Jednostavne naočale će Vas koštati $ 30-50, ili možete posuditi par. U svakom slučaju, nemojte ih preskočiti.

3. Donje rublje

Odaberite stvari izrađene od sintetičke tkanine.

4. Osnovni sloj

Vaš osnovni sloj bi trebao biti vuna ili sintetički. Izbjegavajte pamuk koji se neće osušiti ako se nakvasi snijegom.

5. Srednji sloj

Ovaj sloj možete ili ne morate koristiti, ovisno o ostatku opreme i temperaturi na ski stazi. Flis dobro radi. Preporučujem stvari s patentnim zatvaračem koje se mogu ukloniti ako se previše zagrijete.

6. Čarape

Kvalitetne skijaške čarape dobro pristaju i jače su od običnih čarapa što ih čini dobrim izborom za skijaške cipele.

Vjeruj mi – ne želiš čarape da se skupljaju unutar tvojih skijaških cipela, jao! Kupi dobre čarape izrađene od tkanine, kao što je vuna na primjer.

7. Ski Hlače

Potražite ski hlače koje nisu sužene i koje su vodootporne. Kao skijaš na početku, provodit ćeš vrijeme na stražnjici u snijegu. Neke hlače su izolirane, dok druge nisu.

8. Skijaška Jakna

Ponovno potražite udobno prianjanje u paru s vodootpornom tkaninom. Imajte na umu da ćete imati osnovni i srednji sloj na kojem će trebati malo više prostora.

Također gledajte da je Vaša nova ski jakna sa puno džepova. Vjerujte mi, koristit će Vam.

9. Ski Rukavice

Ski Rukavice mogu napraviti razliku između zabave i bijede. Oni su također važne s aspekta sigurnosti – ozebline nisu šala. Neće dugo trebati da vam prsti ne utrnu u ledeno vrijeme sa jeftinim rukavicama.

Odaberite rukavice koje su napravljene za smrzavanje i otporne su na vodu.

Ostale važne stvari

Od i do skijališta nosite udobne cipele koje mogu izdržati hodanje u plitkom snijegu preko parkirališta. Još nekoliko stvari koje ne biste smjeli zaboraviti: krema za sunčanje, grickalice i voda.